22. jan 2015

Brandhæmmende plader er i høj kurs

Sat på en spids kan en simpel træplade betyde forskellen på liv og død. Men kun hvis den er brandhæmmende. Det er derfor ikke uden grund, at der løbende stilles større krav til bygningsmaterialer og -inventar, specielt hvis bygningerne skal huse mange mennesker på samme tid. Her giver vi dig en introduktion til blandt andet brandimprægneret birkekrydsfinér og europæisk brandklassifikation.

Et stigende fokus på sikkerhed i byggeri og indretning har medført større opmærksomhed på brandhæmmende produkter. I den relation er træ et unikt materiale, da det dækker flere behov.

Når det handler om sikkerhed, stilles der generelt høje krav fra myndighederne. Det gælder uanset, om der er tale om transportmidler, fødevareproduktion eller store byggeprojekter. For produkter, der er udviklet uden omtanke, kan i værste fald få alarmerende konsekvenser.

− De offentlige brandmyndigheder stiller i stigende grad krav om sikkerhed i forbindelse med byggeri. Derfor får vi flere forespørgsler på brandhæmmende plader til alt lige fra sygehuse og børnehaver til møbler, siger Karen Dalgas Storgaard, der er indkøbs- og produktchef hos Riisfort A/S.

Video kan først afspilles når marketing cookies er blevet accepteret.

HVAD ER FORSKELLEN PÅ BRANDHÆMMENDE OG BRANDIMPRÆGNERET TRÆ? – få svaret af salgskonsulent Henrik Greve i vores Surface Academy.

Birk i høj klasse
Der findes en lang række forskellige brandhæmmende plader. Blandt de populære træsorter til formålet er birk. Nordvest for Stockholm ligger Woodsafe Timber, der brandimprægnerer birkekrydsfinér for Riisfort. Imprægneringen foregår i specielle trykkamre, hvor birkepladerne brandimprægneres med tryk og vakuum.

− Woodsafe gennemimprægnerer vores birkekrydsfinér. Det vil sige, at det ikke kun er overfladen, men hele pladen, der bliver brandhæmmende. Imprægneringen trænger helt ind i cellestrukturen, og derfor beholder birken den højeste klassificering, selvom den er blevet profilleret, pudset eller eksempelvis forsynet med huller til akustikdæmpning, forklarer Karen Dalgas Storgaard og henviser til birkekrydsfinérens B-s1,d0-klassifikation. Vedr. perforering af pladen, er B-s1,d0-godkendelsen intakt efter perforering af pladen ud fra følgende kriterier: hullerne må maksimalt være 10 mm i diameter og der skal minimum være 21 mm mellem hullerne.

Træ er win-win-win
Der er flere grunde til, at efterspørgslen efter brandhæmmende træplader stiger. Sikkerhedsaspektet er det grundlæggende, men også materialets robusthed og æstetikken spiller væsentlige roller:

− Brandhæmmende træ er at foretrække frem for alternativer som for eksempel gipsplader. Træplader er stærkere, og de har derfor en bedre skruefasthed. Desuden kan man tilføre en dekorativ belægning på træplader, eller de kan udfræses til akustikplader, siger Karen Dalgas Storgaard.

Man kan ikke gardere sig imod brand, men man kan forsinke dens udvikling. Det er derfor essentielt at fremhæve, at brandhæmmende plader, som ordet signalerer, ikke stopper ilden, men blot hæmmer den:

− Brandhæmmende plader kan brænde, men hvis den eksterne brandkilde forsvinder, så forhindrer det ilden i at udvikle sig. Pladen brænder ikke op, den forkuller blot, pointerer Karen Dalgas Storgaard.

Brandhæmmende plader til ethvert behov
Udover brandimprægneret birkekrydsfinér fra Woodsafe Timber i Sverige forhandler Riisfort en række brandhæmmende plader med hver sine unikke egenskaber.

Firax MDF
En robust og brandhæmmende MDF-plade, der ofte anvendes på steder, hvor der er krav om en høj brandsikkerhed − for eksempel i lufthavne, på hoteller og hospitaler. Firax MDF-plader leveres af vores belgiske leverandør Spanolux, der udelukkende koncentrerer sig om at producere MDF-plader. Firax-pladerne er B-s1,d0-godkendte samt certificerede i henhold til regler og procedurer udarbejdet af International Maritime Organization (IMO).

Antivlam spånplader
Efter mere end 40 år på markedet for brandhæmmende træplader er vores belgiske leverandør Unilin eksperter på området. Den grove fiberplade Antivlam er specielt fremstillet til brug i tørre miljøer såsom i trappeopgange og elevatorskakte, men også i store bygninger som hoteller. Antivlam-plader brænder i snit 25 procent længere tid sammenlignet med ubehandlede træplader. Antivlam-pladerne er B-s2,d0-godkendte.

Jelmo Ship Okoumé
I skibsindustrien er okoumétræ, der fældes i Vestafrika, et hit på grund af vægten. Okoumétræplader vejer nemlig væsentlig mindre end almindelige krydsfinérplader. Træets overflade behandles med specielle salte, der gør materialet brandhæmmende. Desuden er okoumétræ letbøjelig, så materialet kan anvendes til alt fra gulve over paneler til møbler. Vi importerer okoumépladerne fra vores tyske samarbejdspartner Rudolf Rost Speerholz GmbH, der på referencelisten blandt kan skrive den tyske flådes ubåde, hvortil de har leveret paneler af netop okoumétræ. Jelmo Ship-pladerne er B-s1,d0-godkendte samt certificerede i henhold til IMO.

Kontakt Claus, Maria eller en af de andre interne sælgere på telefon 87 47 70 20

Claus Landbo

Intern sælger

+45 87 47 70 42

Maria Laustsen

Intern sælger

+45 87 47 70 23

Her fortæller vi om brandhæmmende plader • Nyhed